söndag 31 maj 2009

Västkusten är hetast i sommar!

The Hot Spot to Go! Ja, som om vi inte visste det redan, men...här har vi det nu svart på vitt!

Göteborg som stad och Liseberg som attraktion kommer på första plats i SJ:s Resebarometer. Var femte person i undersökningen svarar att man helst reser till Göteborg när man får välja fritt bland svenska städer.På andra plats hamnar "The Capital of Scandinavia" - Stockholm, f.ö. ett epitet som tål att fundera över. Och grattis till Visby, som får stoltsera med tredje platsen, ett självklart val framför dyra medelhavsöar i dessa lågkonjunkturstider...

SJ i all ära...men man kan även ta sig snabbt och bekvämt med direktflyg till Visby från ett antal orter i landet. Det är i alla fall vad jag vill rekommendera när tiden är knapp och man vill åka över för ett weekendbesök. Ex. Göteborg - Visby flygs av City Airline under sommarhalvåret och biljetter finns från 850 kr.

Topp 5 städer
1. Göteborg (21 procent)
2. Stockholm (18)
3. Visby (15)
4. Halmstad (3)
5. Malmö (3)

Topp 5 resmål
1. Västkusten (21 procent)
2. Gotland (18)
3. Stockholms skärgård (13)
4. Österlen (9)
5. Abisko Nationalpark (6)

Källa: Newsdesk

fredag 29 maj 2009

Kris i flygbranschen? Inte för alla.

Sir Richard Branson

Entreprenören Richard Bransons Virgin Atlantic fördubblade faktiskt vinsten under fjolåret.Virgin Atlantics vinst före skatt uppgick till 68,4 miljoner pund, motsvarande 817 Mkr under det räkenskapsår som avslutades i slutet av februari. Det är i princip en fördubbling på ett år.

Källa: di.se

Solresor erbjuder direktcharter till Förenade Arabemiraten

Fujairah

Solresor börjar köra charter till Förenade Arabemiraten från och med i höst. Man kan välja mellan att bo i metropolen Dubai, eller i Ras Al Khaimah eller Fujairah. Flygningarna genomförs med Primera Air en gång i veckan från Stockholm och Köpenhamn till emiratet Ras Al Khaimahs internationella flygplats.

Förenade Arabemiraten är perfekt för semestrande nordbor som söker en solsäker vintersemester. Här finns jättefina hotell, det är solsäkert och sandstränderna är långa och fina. Med en flygtid inte mycket längre än till Kanarieöarna och högklassiga hotell till svårmatchade priser är detta ett ypperligt resmål, säger Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor.


Solresor, som är Sveriges fjärde största flygresearrangör efter Ving, Fritidsresor och Apollo, var först ut med att erbjuda charter till Oman, vilket man hittills också är ensamma om.

Flygbranschen välkomnar vändningen!


Fortsatt svaga siffror i flygbranschen rapporterades häromdagen av International Aviation Transport Association, IATA, i sin månatliga statistik. De globala passagerarvolymerna för flygbolagen minskade med 3,1 procent under april månad, och fraktvolymerna var 21,7 procent lägre jämfört med samma månad förra året. Kabinfaktorn uppgick till 74,4 procent, en förbättring från 72,1 i mars. I mars föll passagerarvolymerna med 11,1 procent.

Efterfrågeförbättringen som april visar välkomnas av hela flygbranschen. Det värsta kan vara förbi. Vi har emellertid inte sett några tecken på en omedelbar återhämtning", sammanfattar Giovanni Bisignani, vd för IATA.

Källa: E24

Norwegian - New Generation Boeing 737-800





Boeings jubileumsflygplan nr 6000 av typen 737-800. 737-800 är ett kostnadseffektivt och tekniskt avancerat flygplan som är väsentligt mer miljövänligt än dagens flygplan. Det minskar bränsleförbrukningen och CO2 utsläppen med upp till 33% och NOx med upp till 43%

Direktflyg utökar trafiken på sträckan Borlänge-Göteborg


Svenska Direktflyg AB utökar sin trafik på sträckan Borlänge-Göteborg, from sep. 2009. Linjen kommer att trafikeras med 12 rundturer i veckan.

- Vi är sedan länge etablerade i såväl Borlänge som i Göteborg och ser stor potential i linjen. Under de senaste veckorna har efterfrågan ökat markant på stolar och vi försöker nu möta marknaden med att utöka med en till rundtur till på tisdagar och onsdagar. Linjen kommer att trafikeras med ett 19 sätes turbopropflygplan av typen Jetstream 32.

De nya flygningarna möjliggör för affärsresenären att planera in förmiddagsmöten och vara tillbaka i Borlänge respektive Göteborg i god tid säger Direktflygs VD Tezz Torsdotter Ohlsson.

Intresserad...läs mer här.

SAS meddelar att de klassiska charterresemålen lockar mest i sommar!

Kevin Borg som delade ut pris, men tyvärr ej sjöng i SAS monter,
...till många besökares besvikelse

TV, film och andra medier påverkar alltid resandet. De grekiska öarna Skiathos och Skopelos har till exempel blivit hett eftertraktade efter filmatiseringen av ABBA-musikalen Mamma-Mia.

Kevin Borg, förra årets vinnare av Idol, har lockat många resenärer till Malta som är en nyhet i SAS utbud för sommaren. Många avgångar är redan helt fullbokade, enligt SAS pressrelease 2009-05-20. I sommar flyger SAS 200 000 charterresenärer åt 13 olika researrangörer.

Charterresemålens fem-i-topp (just nu):

1 Mallorca
2 Turkiet (södra kusten)
3 Kreta
4 Rhodos
5 Cypern
Fotnot: bilden är från SAS monter under TUR-mässan-09, Kevin Borg delade ut pris till vinnaren i SAS tävling där första pris var en resa till Malta.

onsdag 27 maj 2009

Medelhavskustens största hotell - Mardon Palace, Belek Antalya

Den ryske miljardären Telman Ismalov gör de arabiska schejkerna gröna av avund.


Trots den värsta ekonomiska krisen någonsin har miljardären Telman Ismailov byggt upp ett stort lyxhotell i Antalya i Turkiet, enligt Pravda. Mardon Palace, som hotellet heter, sägs vara det största hotellet på medelhavets kust. Taket smyckas med kristallkronor och hotellet har dessutom en tre våningar stor nattklubb. I lördags då hotellet hade sin öppningsceremoni fanns världsstjärnor som Sharon Stone, Richard Gere, Monica Belucci, Paris Hilton där tillsammans med flera ryska kändisar och kända ansikten från Moskvas myndigheter. (Läs mer här Timesonline)

Ismalov är en herre som inte har något emot att lätta på plånboken, då och då, och i synnerhet vid speciella tillfällen, som tex på sin 50-årsdag när hyrde han in Jennifer Lopez för 10 MSEK enbart för att sjunga Happy Birthday. Hans privata jet (naturligtvis guldfärgad) flög in honom så ofta till Antalya att hans butler menade att det var väl lika bra att bygga sig ett eget sommarhus...då menade han förmodligen inte att han skulle behöva 560 sovrum som detta Palats nu står redo med.

För underhållningen den gångna helgen stod Mariah Carey, Seal och Tom Jones. Akrobater, kaviar och stora fyrverkerier gjorde omgivningen påmind om hotellets storhet. Telman Ismailov själv jämförde ceremonin med de olympiska spelens öppningsceremoni. Hotellet sägs ha kostat 1,65 miljarder dollar, motsvarande cirka 12,7 miljarder kronor, att bygga upp, enligt Pravda.

Ja, vad säger man om detta överdåd? Ett glas champagne för 350 kronor lär i alla fall inte locka mig till baren...

tisdag 26 maj 2009

Lycklig vinnare till resor med Brussels Airlines till valfri destination i Europa


Vinnare TUR mässans tävling:

Brussels Airlines meddelar idag att den lycklige vinnaren Per-Anders Grösfjeld vinner en resa för två personer till någon av deras destinationer i Europa med avresa under 2009.

Inte fel att vinna en resa, Flygguiden önskar trevlig resa till Herr Grösfjeld!

lördag 23 maj 2009

Bröllop högt upp i det blå!


Kan bröllopspar vigas i dykardräkt under vattnet ­eller när de hoppar fallskärm, så bör de också kunna vigas på 10 000 meters höjd ombord på ett flygplan, resonerar Easyjet.
Berlingske Tidende rapporterar att lågprisflygbolaget just nu undersöker om piloter kan få vigselrätt så att man kan ordna bröllop uppe i luften.

– Om vi bara får lov, kommer våra piloter att kunna ha vigseluppdrag när de är i luften, säger Oliver Aust, Easyjets affärschef. Vigsel i flygplanet vore en flygande start på bröllopsresan samtidigt som bröllopsfesten kunde hållas i kabinen. Från Stockholm kunde bröllopsresan gå till Généve eller Milano med Easyjet.
källa:SvD

torsdag 21 maj 2009

SAS har landat på Facebook!


Om du gillar att besöka fejjan då och då så kanske det kan vara intressant att bli ett "fan" på SAS Scandinavian Airlines Facebook.

Här hittar du ett axplock av facktermer och förkortningar som används inom flygbranschen


A/C
AircraftLuftfartyg Avser både flygplan och helikoptrar. Flygplan (Sverige) Airplane (USA) Aeroplane (UK)

AOC

Drift-tillståndAir Operator Certificate. Tillståndshandling för kommersiellt flyg

PiC
Pilot in Command, Befälhavare ombord på luftfartyg

Yield
Intäkt per passagerare och sträckenhet

TWR
Tower, Flygledningstorn där flygledare leder trafiken på ett flygfält

Widebody
Flygplan med dubbla gångar i kabinen

Spin
Spinn, En roterande dykande rörelse där ena vingen förlorat lyftkraften

Seat mile
Sätesmil (km)Sträcka som en flygplanstol färdas i engelska mile (kilometer)

Roger
OK, Jag bekräftar, Svar på order eller information, bekräftar att meddelandet är uppfattat

PAX
Passagerare

CVR
Cockpit Voice RecorderBandspelare som spelar in ljud och tal i cockpit under flygning. En av de röda lådor som kallas "svarta lådor"

C/A
Cabin AttendantKabinpersoneal/Kabinbesättningsmedlem

Läs mer här.

onsdag 20 maj 2009

Nytt grepp av Solresor- säljer sina resor på Tradera!

Merparten av Solresors charterflygningar genomförs med Primera Air.

Nu finns det resor till solen från researrangören Solresor på Tradera. Resorna som går att lägga bud på passar såväl för barnfamiljer som par. Utöver klassiska resmål som Rhodos och Kreta kommer även resor till ögruppen Azorerna, mitt ute i Atlanten, att finnas till försäljning. Läs mer här.

Om Solresor
Solresor grundades 1989 och är idag en av Sveriges största researrangörer. Företaget erbjuder resor över hela världen, från traditionella charterresmål runt Medelhavet till långväga destinationer som till exempel Sydafrika, Costa Rica och Tanzania. Solresor är ensamma om att arrangera charterresor från Sverige till bland annat Oman, Azorerna och Menorca. Sedan år 2004 innehar Solresor AAA - högsta kreditvärdighet. För mer information besök http://www.solresor.se/
Om Tradera
Fynd värda att snacka omTradera startades 1999 och är idag Sveriges största auktionssajt med över 1,8 miljoner användare och varje månad säljs det hundratusentals varor. Varje vecka har Traderas hemsida 1,2 miljoner unika besökare vilket gör Tradera till Sveriges 9:e största sajt enligt KIA-Index.

måndag 18 maj 2009

Nu kan alla flyga Concorde!


En av de simulatorer som utbildade Concordepiloter har nu öppnats för allmänheten. Besökare på ett brittiskt museum kan själva uppleva hur det känns att passera ljudvallen från pilotplats i cockpit. Att sitta bakom spakarna på en Concorde och pressa den genom ljudvallen är idag en ouppnåelig dröm för piloter och andra flygentusiaster. Det närmaste man kan komma efter att den sista Concorden landade 26 november 2003 är att testa ett flygpass i en Concordesimulator.

Läs mer här.

söndag 17 maj 2009

Freebird Airlines



Vill du veta mer om Freebird Airlines kan du läsa här.

Glada flygvärdinnor på Freebird!

Glada och mycket trevliga flygvärdinnor på Freebird tog väl hand om sina passagerare under hela resan.

Flygguiden har faktiskt testat en charterresa och kan rapportera att trots de ev. nackdelar en charter kan tyckas ha så överväger faktiskt fördelarna, i alla fall när man är en barnfamilj. Vår mycket lyckade Turkietresa med Nazar har gått alldeles för snabbt, nu så här en vecka senare sitter jag hemma vid min dator och och går igenom alla soliga bilder och kan med glädje konstatera att vår "Lucky Five Star - resa" med Nazar blev en succé. Nazar's motto är "Lyxsemester för alla" och det stämmer faktiskt om man bortser från charterkänslan man naturligtvis inte kan undvika när180 personer skall transporteras samtidigt till samma plats och med samma syfte.
Jag ångrar att jag inte tog med mig min bärbara dator, hotellet hade ett internetcafé men datorerna fungerade dåligt och turkiska alfabetet på tangentbordet var för tidsödande att sitta och greja med, jag föredrog såklart att släppa det och tillbringade tiden med sol, bad och god mat samt en lite shopping och några utflykter. Men det som var allra bäst var Spa & Wellnessavdelningen som erbjöd mycket prisvärda behandlingar, jag kommer att skriva mer om det senare.
Förutom att vår avgång från Landvetter försenades med närapå 3 timmar så har allt flytit på helt perfekt. Vi hamnade på hotellet Pegasos World (Lucky Five Star konceptet innebär boende på ospecificerat 5-stjärningt hotell) som ligger ett par km från Side. Från flygplatsen utanför Anatalya till hotellet tog bussresan 1tim och 20 min, vilket gjorde att vi med den försenade avgången anlände kl 0600 lokal tid...gäsp!


lördag 9 maj 2009

Nu bär det iväg till Turkiet!


Nu är det dags, ikväll bär det iväg. Vi lämnar Landvetter kl 20:30. Har ingen aning om vart vi hamnar, då detta är en ospecificerad resa. Återkommer med mera info senare. Nu måste jag fortsätta packa! Alla mina P är med, dvs Pass, Pengar och Paljetter. Hoppas också finna en nice karaokebar så jag kan få sjunga ut min lycka varje kväll ha ha!

See You later, håller er uppdaterade dagligen så länge jag hittar ställen där jag kan koppla upp mig på nätet.

Hälsn. Flygguiden

tisdag 5 maj 2009

British Airways har tagit reda på vad passagerarna upplever som störigast ombord

Varken tråkig mat, försenade flyg eller luftgropar finns med på listan över det svenskar irriterar sig mest på ombord på flyget. Det enligt en undersökning som flygbolaget British Airways låtit företaget Yougov genomföra bland sina resenärer. Istället är det att andra passagerare sparkar i stolsryggen på det egna sätet som upplevs som mest störande, enligt de svenska deltagarna i undersökningen. Vad som anses vara de värsta irritationsmomenten verkar skilja sig åt i olika länder. Fransmännen stör sig mest på högljudda samtal, medan italienare tycker det är allra tristast med passagerare som sträcker ut benen långt utanför sin egen plats.

Här är topp fem-listan över det som gör svenskar sura:
1. Passagerare som sparkar i stolsryggen.
2. Passagerare som klagar sig igenom resan.
3. Föräldrar som inte kan kontrollera sina barn.
4. Otåliga passagerare som vill skynda sig av planet så fort det landat.
5. Passagerare som spelar hög musik.

källa: SvD

måndag 4 maj 2009

FLYG LÅTER HELA SVERIGE LEVA!

Debatt
(av Anders G Hökmark/Flygtorget 4/5 2009)

Flyget skapar tillgänglighet, flyget är ett modernt och effektivt sätt att förflytta sig över betydande avstånd! Utan ett bra inrikesflyg skulle inte Sverige klara sig. Inrikesflyget är i själva förutsättningen för att Hela Sverige skall leva och utvecklas gemensamt. Utan detta flyg skulle det bli en skrämmande koncentration till ett fåtal storstadsregioner.

Alltför många debattörer och opinionsbildare argumenterar för ett väsentligt mindre inrikesflyg. Om detta skulle bli en realitet… Hur skulle då företag i Norrland kunna klara av och sköta sina marknader och kunder i södra Sverige där merparten av hemmamarknaden finns utan att kunna ta sig fram och tillbaka under dagen?

Hur skulle företagen kunna sköta sina internationella kontakter? Vad skulle de alltfler internationella ägarna till våra företag säga då man planerar nyinvesteringar om kommunikationerna försämras?

Hur skulle småbarnsföräldrar kunna aktivt delta i ett kontaktintensivt arbete om man inte med hjälp av flyget kunde komma fram och åter under dagen? Alla har vi under åren sett barn ibland med en lapp på magen få fin assistans på flygplatsen då de kanske skall besöka sin mamma eller pappa som separerat och nu bor på skilda orter. Hur skulle det mötet med en förälder på annan ort kunnat ske över stora avstånd utan flyg och förtjänstfullas insatser på flygplatser och ombord på planet? Långa tågresor är inte att tänka på i detta fall?

Funderar avslutningsvis på alla de tusentals äldre, som via riksfärdtjänsten och flyget får tillfälle att träffa nära och kära under de stora helgerna. Utan tillgång till flyg, vad skulle då ske?
Gå in på Flygtorget för att läsa hela artikeln.

fredag 1 maj 2009

British Airways skänker bort flygresor!


British Airways har lanserat ett mångmiljonpaket för att hjälpa små och medelstora företag i Storbritannien att klara sig ur lågkonjunkturen och återfå sin rättmätiga konkurrenskraft. British Airways har slutit upp med UK Trade & Investment (UKTI) och BritishAmerican Business (BAB) för att erbjuda 5000 tur och returresor med flyg, till ett värde av över 15 miljoner pund, för att underlätta för små och medelstora brittiska företag att skapa nya affärer utomlands.
British Airways kommer presentera ytterligare planer för att hjälpa brittiska företag och resenärer under de kommande sex månaderna - Allt som en del av kampanjen som går ut på att få Storbritannien att röra sig på nytt. Läs mer här.

Så här bokar du din absolut billigaste flygresa!

Flygguiden har tidigare tipsat om hur man kan boka sin flygresa så billigt som möjligt. Maj månad är en sådan period på året då man lätt kan finna en flygbiljett ner till solens nejder för endast en bråkdel av vad det vanligtvis kostar.

En snabb visit på Luftfartsverkets hemsida visade idag att man faktiskt kan hitta en flygstol för ynka 598 kr tur o retur Göteborg - Rhodos, stanna 1 vecka, utresa den 3/5 från Landvetter. Eller vad sägs om Palma de Mallorca, 1v. den 5/5 för end. 699kr. Mängder av andra orter såsom Larnaca/Cypern, Antalya/Turkiet, Chania/Grekland eller Salzburg/Österrike från priser som 699kr upp till som mest 1295kr. Jag blir i alla fall väldigt ressugen.

För att ge dig lite inspiriation så vill jag tipsa om att göra ett besök på följande sajter:
Reseguiden.se, Doodle.se, Lastminute.com eller Sistaminuten.se för att nämna några av alla de sidor som gärna förser oss med lockande reserbjudanden.

Eller varför inte gå direkt in på den flygplats hemsida som du önskar åka från, Luftfartsverket har information om sista minuten resor
här.