onsdag 11 mars 2009

South West Airlines - Världens rikaste flygvärdinnor

Inga fattiglappar som tar upp beställningen på Southwest.

Om du flyger inrikes i USA på något av Southwest Arlines flygplan så är chansen stor att personen som serverar dig drinkar och jordnötter är mångmiljonär. Southwest Airlines är långt ifrån ett vanligt flygbolag.

Flygbranschen har sett bättre tider. Sedan den 11 september 2001 har branschen genomlidit en långvarig kris. I Europa har vi sett nationella bolag som Sabena och Swissair gå i konkurrs. I USA lever de stora bolagen som United Airlines, Delta och Northwest med det ständiga hotet om konkurs. Här hemma går det fortsatt knackigt för SAS.

Undantagen är Ryanair i Europa och dess amerikanska förebild Southwest Airlines. Flygbolaget från Texas bildades 1971. I dag, 35 år senare, är det ett av USA:s största flygbolag och världens största lågprisbolag. Bolagets börsvärde är 12 miljarder dollar, närmare 90 miljarder kronor. Hos Southwest har även de anställda fått del av den enorma tillväxten. Sedan starten har personalen uppmuntrats att vara delägare och utöver lönen har de fått aktier i bonus och även optioner. Och företaget har hela tiden gått med vinst. Flera ur personalen är i dag mångmiljonärer, och några har valt att arbeta kvar i bolaget.

En av dessa är Mike Mitchel. Till vardags tar han emot boarding cards och visar passagerarna var de ska sitta. Det som skiljer Mike från de flesta andra som arbetar som kabinpersonal runt om i världen är att han sitter på en aktieportfölj som är värd 22 miljoner kronor. En stor del av portfäljen består av Southwest aktier. Mike är en av de 17 personer som anställdes vid starten 1971 och fortfarande jobbar kvar. – Många av mina tidigare vänner här på Soutwest har slutat. Men nästan alla ångrar sig nu.Mike säger till Herald Tribune att det handlar om att ha något att göra på dagarna.

– Tänk bara vad det här företaget ha tagit oss. Det vore synd att inte stanna kvar och se vad som händer framöver. En av Mikes kollegor heter Sandra Force och arbetade 1971 som lågstadielärare. Hon hörde talas om Southwest och ringde för att fråga om hon kunde få jobb. ”Visst, ta bara på dig en klänning, för de vill se dina ben” fick hon till svars. Sedan dess har hon arbetat på flygbolaget.

Den som köpte Southwestaktier för 10.000 dollar 1972 äger i dag aktier för 12, 6 miljoner dollar. Det motsvarar 1.260 gånger pengarna.

Källa: http://www.realtid.se/
2006-05-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar